Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи изследват най-големите подводни пещери в света

Екипът на Иво Калушев работи в Мексико

Пещерата на Леонардо - едно от многобройните открития на българския изследователски екип в Юкатан, Мексико.
Снимка: личен архив Иво Калушев

Пещерно дело и пещерно гмуркане. Огромни галерии, пълни с вода и българска следа. Една от най-елитните школи по пещерно гмуркане в света „ Дайвинг Мексико“ е основана от Иво Калушев.

Вече пета година негов екип изследва Юкатанския карстов район, най-големият в света, богат на подземни пещери. В предаването "Хоризонт до обед" той разказа:

Говорим за изследователски проекти, които траят десетилетия. Това е безкрайно поле на изследвания. Полуостровът отдолу представлява една гигантска пещера. Става въпрос за нещо колосално. Най-дългата пещера приближава 300 км. Говорим за сумарна дължина на подводните галерии от почти хиляда километра.

Полуостров Юкатан е с площ колкото България и целият отдолу е кух, пълен е с два пласта вода – сладка и солена в зависимост от дълбочината. Там се намират най-дългите подводни пещери. 

Иво Калушев, собственик на школа по пещерно гмуркане “Дайвинг Мексико”

В момента изследваните пещери в Юкатан представляват много по-малко от 1% от съществуващите, уточни Иво Калушев:  

Българската изследователска група е единствената от три години насам, която изследва постоянно. Това са дефакто научни изследвания, които постоянно се следят от американски университети и научни институти, които се занимават с хидрология на карста и археология.

Пещерата Икстлан - най-дългата подводна пещера с един единствен вход в света, изследователски проект на българската школа по пещерно гмуркане “Дайвинг Мексико”

Съвременната водолазна екипировка позволява гмуркания до около 200 метра дълбочина, ако се правят екстремни изследвания. Ежедневно се правят дълги четиричасови гмуркания, с прониквания на километри навътре, допълни Калушев. Заради използваните мощни средства за осветяване на подводните изследвания, видимостта в пещерите понякога е над 100 метра:

Реално усещането е като носене в безтегловност. Всичко се вижда. Няма гравитация. Човек виси във водата. Екипировката позволява да сме неутрални на каквато и да е дълбочина и фактически няма никакво усилие. Големите изследвания се правят със скутери. Човек дори не плува с краката си.

Ники Златков - най-младият в света сертифициран пещерен водолаз и изследовател, започва кариерата си в пещерното гмуркане на 10 годишна възраст. В момента, на 13, член на изследователския екип АТИ към школа “Дайвинг Мексико”

В тези пещери в Мексико е пълно с археология за период повече от 12 хиляди години назад. Причината за изобилието от находки е вторичното наводняване на пещерите, които са били сухи преди последния ледников период и всички са били обитавани, отбеляза изследователят. 

Има един краен хоризонт, който е ясен - преди около 12 хиляди години и всичко се е случвало преди това, но колко преди това, все още не е съвсем ясно.




Деян Илиев - инструктор по техническо пещерно гмуркане към школа п пещерно гмуркане “Дайвинг Мексико”, по време на изследователско гмуркане в пещерата Икстлан, 2015г.

Още по-надълкоко в чудатия свят на подземните пещери можете да се гмурнете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията.  Това мнение..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12