Подводните пещери – природният феномен на Мексико

Подводните пещери (Cenotes) на полуостров Юкатан се намират на юг от оживения курорт Канкун, Мексико. Те са невероятно природно явление и са изключително популярни сред посетители, плувци, гмуркачи и водолази, което ги превръща в една от топ дестинациите за пътуване. Самото им наименование сenote идва от езика на маите и в буквален превод означава “Свещен кладенец”.

Целият полуостров Юкатан някога е бил риф потопен под праисторически океан. По-късно, по време на ледниковия период водата спадала и водела до отчитане на кухините, което причинило рухването на таваните, тъй като вече нямало вода, която да ги поддържа. По този начин се появили карстови прозорци и изрязвайки постепенно варовиковите стени на пещерата довели до разширяване и удължаване на пещерните тунели. Когато морското ниво отново се повишило, тунелите се напълнили, но не с прясна вода, а с примеси на солена океанска вода. Така в горната част водата е сладка, а потапяйки се по надълбоко тя става солена. Целия този процес е формирал една невероятна и скрита вселена от големи подводни пещери, карстови тунели и дупки, някои от които са стотици метри дълбоки.

Съществуват четири вида пещери Cenotes. Cenotes-cántaro са тези с по-тесни външни връзки отколкото диаметъра на водното тяло. Следващият вид е Cenotes-cilíndricos, които представляват цилиндрични дупки със строго вертикални стени. Cenotes-aguadas са плитки водоеми, а последният тип – grutas имат хоризонтален вход със сухи участъци.

Освен, че са били използвани с цел препитание, пещерите и кладенците на Юкатан са били с огромно религиозно значение за цивилизацията на Маите. Те ги считали за проходи към подземния свят Хибалба. Там боговете и педците можели да общуват с живите. Много от подземните зали са служили за провеждане на религиозни церемонии и ритуали, тъй като се е смятало, че са по-близо до божествените и свръхестествени сили.

Пещерите са и едни от най-добрите места за подводно гмуркане. Ентусиасти от цял свят идват тук, привлечени от невероятните подводни пейзажи и кристално чистата вода. Водолазите могат да плуват през хиляди сталагмити и сталактити формирани над 65 милиона години, а слънчева светлина проникваща през множеството отвори прави цялото преживяване незабравимо. Една от причините, довела за популяризирането на „свещенните кладенци“ е това, че те са пълни с дъждовна вода, което прави видимостта при гмуркане над петстотин метра.

Подводният живот се състои от пленителни форми, уникални за пещерният свят и включва няколко вида скариди, копеподи, изоподи и амфиподи. Едни от по-известните пещерни системи на полуострова са Sac Actun (Grand Cenote), Nohoch Nah Chich, Dos Ojos и Ox Bal Ha.

Подводните пещери – прирдният феномен от Мексико

Вашият коментар